2010. november 1., hétfő

Egy kis változás!

Hát jó sok idő eltelt az előző bejegyzésem óta. Részben az én hibám de volt néhány más ok is ami befolyásolta az írást. Na de itt az idő újra,hogy megosszak veletek néhány változást a garnéláimmal kapcsolatban.
Először is nyár elején sikerült beszereznem néhány szép garnélát amik mostanra már elérték a felnőtt méretet és remélem hamarossan szaporodásnak is indulnak. Ezek a garnélák taiwan mix-ek. Ezekről annyit kell tudni,hogy kinézetre teljessen olyanok mint a CRS-CBS de hordozzák magukban a taiwan bee garnélák génjeit. Vagyis már az F1 de lehet,hogy csak az F2-es generációban előfordulhat Panda,King Kong,Blue Bolt,Red Ruby. Szóval várom már nagyon a fejleményeket ezekkel a kis drágaságokkal kapcsolatban. Amint történik valami fontos dolog azonnal megírom nektek! Addig is néhány fotó róluk.





  Aztán a nyár termése még néhány mosura is! Ezek a garnélák más sikeressen szaporodtak is nálam. Nagyon örültem a kicsik megjelenésének de még jobban annak amikor elérték a kb. 1,5 cm-es nagyságot. Íme néhány fotó a mosurákról.



       Néhány hónapja elterveztem,hogy átalakítom az akváriumaimat. Lecserélem a már 1,5-2 éve üzemelő RED BEE SAND-ot AKADAMÁRA. A szűrőket is kiváltottam a nagyobb akváriumokban talajszűrőre a kisebbekben mattenfilter került. A növényzetet is megritkítottam és díszítésként mohával befuttatott agyagcsöveket helyeztem el. A csöveket egy kedves barátomtól kaptam (Frettner) és a garnélák nagyon köszönik,imádják :) ! Már előre láttam,hogy nem lesz kis munka pedig nincs is olyan sok akváriumom. Na de amíg az egyik akvárium vize be nem állt addig a másikat nem bolygathattam meg. Így szépen elhúzódott a dolog. Na de most már végre elkészült 98%-ban. Még a világításon van egy kis barkács és 100%-os lesz a dolog. Aztán jövőre jöhet egy következő állvány  :) . Na persze ez nem rajtam múlik!








A közel 400liter vízben megpróbálom a garnéláimnak a legoptimálisabb körülményeket megteremteni. Remélem ez sikerül is. Visszajelzésként annyit kapok tőlük,hogy gyönyörű színekben pompáznak és nem igazán van elhullás. Igaz,hogy most az anyák pihenő időszakukat élik de ha ismét beindul a szaporodási időszak náluk akkor lesz mit feltenni ide a blogra :) .          

10 megjegyzés:

  1. Gratula a gyönyörű garnélákhoz és a garnélás akváriumokhoz. Fantasztikus lehet ezeket a kis lényeket testközelből nézegetni. Ez már az a szint amit talán legközelebb csak a németeknél látni. Gratu W :)

    Ha túlszaporodnának és már nincs hova tenni :) szívesen vevő lennék 1-2 egyedre.

    VálaszTörlés
  2. Én is csak gratulálni tudok!Irigykedve nézem a sok színes kis csöppséget,kár,hogy engem már kitagadnának,ha egy garnélás sarkot is berendeznék a nappaliban....
    Annyit kérdeznék csak,hogy átlagban mekkora fényerővel ( Watt/lit)világítasz az akik felett?A gyengébb szűrés miatt algásodik-e nagyon egy-egy tenyészaki?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!

    Zsotyi: alsó sor-1db T5HO F39W/880 ; középső sor-1db T5HO F24W/665 ; Felső sor 1x24W PC + 1db T5HO 24W/665.De hamarossan egységessen T5HO F39W/665 lesz. Minden polcon 120liter vízre jut ez a fénymennyiség. Az algásodás nem számottevő. Kevés a fény,kevés a tápanyag és gyakori a vízcsere. A kevésbé igényes növények szépen fejlődnek. A pici algára meg szükségük van a garnéláknak.

    VálaszTörlés
  4. Üdvözlet!
    Azt szeretném kérdezni, hogy az akadama talajról írják a GreenAquások, hogy kicsit több előkészítést igényel, mint pl. egy Amazonica II, hogy ez mit takar? mert ez a 16kg-s tasak is olcsóbb, mint a red bee sand.
    A blogod nagyon szép!
    Gratulálok hozzá!
    Ádám

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Köszönöm!

    Hát a többlet munka abból áll,hogy ezt a talajt ki kell mosni. Én beáztatom egy nagy vödörbe egy pár napra aztán egy nagy műanyag szűrőn (salátamosó) keresztül zuhanyfejjel lemosatom amíg tiszta víz nem jön belőle. Nekem már minden akváriumban ez van és nagyon meg vagyok vele elégedve. 3-4hét bejáratás után nagyon szépen tartja a víz ph értékét nálam RO vízben 6-6,5 ph között. A neptunos ph reagens szép sárga lesz tőle :) . Gondolom a baktériumok is szépen elvannak benne mert a kis garnélák mindig a talajban túrkálnak.

    VálaszTörlés
  6. Hello!

    Akkor most ezt, szerinted érdemesebb berakni az aksiba, mint a Red Bee Sand-et? Mert nemigazán vagyok járatos egyelőre a garnélázásban, és érdeklődök mindenfelé, próbálok tanulni róluk.
    Bacterball-t mindenképpen alkalmazzak az "inditáskor", vagy az nem olyan fontos?
    Köszönöm

    Üdv. Ádám

    VálaszTörlés
  7. Én most ezt használom! A Red Bee Sand-et cseréltem le erre. A baktérium kultúra nem rossz dolog indításkor bár én még sosem használtam. Én a régóta működő szivacsszűrőket szoktam belemosni (amíg volt :) ) a garnélás akváriumokba. Ott is van baci bőven!

    VálaszTörlés
  8. Udv! Csatlakozom az elottem szolokhoz, nagyon szepek a garnelaid es termeszetesen az akvariumaid. 59 evesen en is beleszerettem a garnelakba, mar van par sakuram (piros a laba) es amanom, no meg 1 sepregetom, tarsas akvariumban egyenlore. Foleg plattik ennek a t.akvariumnak a lakoi, de a pancelos es boszorkanyharcsak mellett meg szepen eldegelnek az ormanyos bociaim is. A garnelaimat NEM bantjak, de... nagyon szeretnek par db(3)garnelas akvariumot en is. Meg nem tudom, hogy hogyan oldom meg a rokkantnyugdijambol, de majd...A meglevo 2 akvariumom 80 l feletti, tul nagyok a garnikhoz. Szeretnem megkerdezni, hogy adsz-e el mar a garnelaidbol, vagy csak a jovo zeneje. Udv es sok sikert kivanok: Lizi

    VálaszTörlés
  9. Tisztelet! Igen van amikor adok el belőlük. Emailben lehet érdeklődni. warrior71@t-online.hu

    Üdv:Géza

    VálaszTörlés
  10. Szépek a garnélák!!
    Elég sokat kellett várni a postra, de megérte.
    Csak így tovább, ha lehet rövidebb szünetekkel, és hasonlóan sok képpel!

    VálaszTörlés