2009. december 15., kedd

Caridina cantonensis sp. "Tiger"

Elég jól elboldogultam már a RedCherry-k tartásával,tenyésztésével. Ezért elhatároztam,hogy tovább lépek és indítok egy új garnélás akváriumot. És ismét a számítógép bekapcsol,böngészés és rátaláltam a következő lakóimra a Tigris garnélákra. Első látásra nagyon megtetszettek ezek a kis csíkos lények.
Utánna olvastam,érdeklődtem,információkat gyűjtöttem és úgy döntöttem,hogy tuti ezeket akarom! Majdnem 1 évvel ezelőtt beszereztem 10 példányt. Kicsit izgultam,hogy mit tudok kihozni az új lakókból. Számukra berendezett akváriumuk előtt sok-sok órát töltöttem. Minden etetéskor létszám ellenőrzést tartottam :) . Ez a szokás a mai napig bennem maradt. ( persze csak egy bizonyos létszámig! )


tigrislak

Az akvárium amit berendeztem számukra egy 40 literes kocka. Aljzatnak Shirakura Red Bee Sand-ot használok. A víz paraméterei: 24-26C ; 5-7nk ; 6,5-7ph. Néhány mohát és egy tő Microsorum pteropus-t tettem a vízbe. Az akváriumba került még egy-két bazalt , néhány tölgyfa levél és egy DIY búvóhely a komfort növelése érdekében. A világítás 2 akvárium felett 24W. Szóval nincs csillogás-ragyogás mert a garnélák azt nem igazán díjazzák. Viszont az algák szépen fejlődnek  :) ! Most lehet,hogy az akvakertészek megköveznek na de egy garnélás akvárium nem működik alga nélkül.
 Etetéshez Shirakura,Mosura tápokat valamint spenót,káposzta leveleket és pritamin paprikát használok. Kiegészítésként heti egyszer ásványi port.
Telt-múlt az idő a garnélák szépen fejlődtek. Egyik reggel arra lettem figyelmes,hogy a hím garnélák teljessen megbolondultak. Fel és le úszkáltak az akváriumban órákon keresztül. Aztán néha ráúsztak egy-egy nőstényre. Ekkor már gyanús volt a dolog. Másnapra meg is lett az eredmény. 2 petés nőstényt számoltam.

                                        
  petés tigrisanya
                                        
Elkezdődött a várakozás. A napi létszám ellenőrzés és a heti 50% vízcsere sem múlatta gyorsabban az időt. A 4hét az 4 hét! De aztán csak eljött az ideje annak amikor az anya elengedte a piciket. Kb. egy hét telt el a picik elengedése óta de még mindig nem láttam egy darabot sem. Kicsit elszomorodtam,hogy ez most akkor nem jött össze! Fogtam egy hurkapálcát és megpiszkáltam vele a jávai-moha bokrot. Na most ült ki a mosoly az arcomra! A bokorból több pici menekült ki.
Azóta jónéhányszor megismétlődött már ez a dolog. Szépen szaporodnak és növekednek ezek a kis csíkos szépségek.

                                               

     tigris lakoma

                                            

   és megint

  Következő post hamarossan................

2 megjegyzés: