2010. április 18., vasárnap

Én ezzel etetek!

Elöljáróban csak annyit,hogy bár sokan írtak már erről a témáról én mégis úgy gondolom megér egy postot. Már régóta tervezgetem,hogy írok erről a témáról de valami mindig közbe jött. Most úgy éreztem itt az idő :) ! Össze szedtem magam,fotóztam párat és megírtam amit meg akartam írni.

Először is kezdeném a gyári tápokkal amiket kifejezetten a garnélák igényeihez fejlesztettek ki.
Legyen az első a sorban (számomra a No1.)  Takayuki Shirakura úr által kifejlesztett termékcsalád. Shirakura úr az egyik legismertebb és legsikeresebb CRS tenyésztő a világon. Gyönyörű és tökéletes szinezetű jó kondícióban lévő garnélái világszerte ismertek.

Shirakura Ebi Dama :


Shirakura Ebi Dama


Shirakura Ebi Dama

Alap takarmány! Magas aminosav tartalmú tele természetes vitaminnal és  ásványi anyagokkal. Fő összetevői a hínár, spirulina, chlorella,  vitaminok és ásványi anyagok. A többi összetevő gyári titok :) . Nagyon jó minőségű és ezt mi sem bizonyítja jobban mint az,hogy a vízbehelyezés után 1-2 perccel egy rakás garnéla lepi el és le sem szállnak róla amíg az utolsó morzsát is fel nem szedték.


Sakurák vacsorájaTigrisek vacsorájaCRS-ek vacsorája


                                                                               
 A kis lapocskák nagyon keményre vannak préselve azért,hogy ne vagy csak nagyon lassan oldódjon ezáltal minnél kevesebb szennyező anyagot juttatva az akvárium vizébe. Az aranyszabály itt is érvényes!

Mindig csak annyit etess amennyit a garnélák néhány óra alatt el tudnak fogyasztani !

Előfordul,hogy a délutáni etetésből még reggelre is van egy pici darab. Ezt reggel lámpakapcsolás után kihalászom a vízből. De a kaja még mindig egyben van igaz már csak egy picuri,megrágott darabka :) .

Shirakura Chi Ebi :Shirakura Chi Ebi


 A következő táp a pici garnélák számára kifejlesztett Chi Ebi. Ez a táp nem csak közvetlenül táplálja kedvenceink utódait hanem közvetve is. Ugyanis táplálékául szolgál az akvárium talaján tenyésző mikroorganizmusok és mikrobák millióinak is. A picik első tápláléka ezekből a mikro élőlényekből áll. Vagyis ha Chi Ebi-t etetsz elszaporodnak a mikroorganizmusok és lesz kaja bőven a picurkáknak. Japán kutatók kisérletekkel bizonyították,hogy abban az akváriumban ahol Chi Ebivel etettek magasabb volt a picik életben maradási rátája mint a többi kísérleti akváriumban. Mikroszkópikus kutatásokkal megállapították,hogy a mikroorganizmusok száma több mint 10x-ese azokban az akváriumokban amelyekben Chi Ebivel etettek mint a hasonló akváriumokban Chi Ebi nélkül. További pozítívumként állapították meg a garnélák élénkebb színét és a kristálytiszta vízet.
 Ez egy por formájú eleség amit mindenki más módszerrel juttat a vízbe. Mivel a por lebeg a víz tetején én mindig úgy adagolom,hogy az ujjaim között víz alá sülyesztem és ott morzsolom a vízbe.Van aki csak rászórja a víz tetejére aztán lesz ami lesz. Van aki akvárium vizet tesz egy kis edénybe és ott keveri el a por majd beönti az akváriumba. Szóval mindenki úgy adagolja ahogy csak akarja :) ! 

Shirakura White Mineral Powder :

                                                                               

Shirakura White Mineral PowderA következő anyag igazából nem eleség hanem egy ásványi anyagokból álló por. Mivel a garnélák nagy részét nagyon lágy vízben tartjuk elengedhetetlen számukra az ásványi anyagok pótlása. Ez a termék tartalmaz kalcium-karbonátot ami roppant fontos az új páncél felépítésében. Így megakadályozhatjuk a vedlési problémákat. Tartalmaz még proteineket,természetes szinezőanyagot (asztaxantin),vitaminokat és mikroelemeket.
Én heti egy alkalommal szórok a vízbe akváriumonként (60l) 1 mérőkanállal. Azon a napon amikor ásványi port etetek mást nem kapnak a garnélák.


Shirakura Mineral Stone :


Shirakura Mineral StoneShirakura Mineral StoneShirakura Mineral Stone az akváriumban

Ez sem garnéla eleség de szorossan ide tartozik. A Shirakura Mineral Stone egy ásványi kő ami montmorillonitből készül. Én még csak 2 hete használom úgyhogy nagy tapasztalatom nincs róla de aki használja dícséri. Neves Japán garnéla tenyésztők pozitív véleménnyel vannak a kő használatáról. Megköti a vízben található nehéz fémeket és mérgező anyagokat mint például az ammoniát. Ásványi anyagokkal dúsítja az amúgy ásványmentes lágy vizet. A követ fél év használat után érdemes kicserélni.

A Shirakura termékekről bővebben :  http://www.shirakura-shop.de/

A következő termékcsalád a Mosura néven futó garnéla táp.

Mosura CRS Specialty Food :


 
Mosura CRS Specialty FoodMosura CRS Specialty Food


Ez a kimondottan CRS garnélák számára kifejlesztett táp a garnélák szinezetét hivatott felerősíteni. A termék nagy százalékban tartalmaz növényi kivonatot és kis részben állati (kagyló) kivonatot. Magas a  vitamin és ásványi anyag tartalma. Tartósító szert nem tartalmaz ezért felbontás után érdemes hűtőben tartani.
A személyes tapasztalatom,hogy a CRS-eim bár nekik fejlesztették ki nem igazán favorizálják. Az összes többi garnéla megőrül érte :) . Rácsapnak és bedarálják az egészet.

Mosura Excel :


 

Mosura ExcelMosura Excel

Ez a táp tartalmaz mindenféle tengeri herkentyűt mint (kagyló,tintahal,tengeri moszat),vitaminok,ásványi anyagok,természetes színfokozó (astaxatnthin), OMEGA 3 és 5 zsírsavak,koleszterol.
Növeli a garnélák ellenálló képességét. Gyorsítja a növekedést. Fokozza a garnéláink szineit. Elősegíti a vedlést.
Saját tapasztalotom,hogy ezt a Mosura terméket a CRS-eim is szívessen fogyasztják.

A Mosura termékekről bővebben : http://www.mosura-intl.com/

Hogy milyenek lennének a garnéláim ha nem ezekkel a tápokkal etetnék nem tudom de,hogy a legnagyobbak is ezekkel a jó minőségű eleségekkel etetnek engem meggyőzőtt!

Kiegészítésként etetek még káposztát,spenótot és tölgyfa levelet. Ja és hamarossan bővül az étlap a tebang levéllel is. A zöldségeket beleteszem egy bögrébe aztán ráöntök egy kis forró vizet. Néhány másodperc után kiveszem és kihűlés után teszem is be a garnéláknak. Ha valamelyik nem akar elsülyedni akkor egy kis kővel lesúlyozom.


 

spenót


Remélem lesz azért köztetek olyan akinek mondtam újdonságokat és segítségére leszek a kis kedvenceink etetésében.
Ezt csak csendben jegyzem meg saját tapasztalatok alapján : nekem a Shirakura vált be igazán ;) .
                                                                            

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és hasznos összefoglaló lett, nagyon köszönjük.
    Jó így összegyüjtve olvasni ezekről a nagyszerű tápokról, nekem hasznos volt.
    Mostmár csak győzzünk válogatni :)

    VálaszTörlés