2009. november 30., hétfő

A folytatás: Neocaridina heteropoda "Red"

Elérkezett az idő a folytatásra. Szeretnék egy-két szót szólni a világszerte,de hazánkban biztossan a  leggyakrabban akváriumban tartott édesvizi garnéláról a Red Cherry-ről.


egy saját szépség

Általában aki belevág egy garnélás akvárium indításába ez lesz az első garnéla amivel próbálkozik. Ennek több oka is van. Magyarországon,ellentétben nyugat-európa és a távolkelettel a garnéla tartás még nem igazán terjedt el. Ezáltal a garnélák beszerzése sem egyszerű feladat. Bár remélem hamarossan felzárkózunk legalább nyugati szomszédainkhoz! Szóval a boltok garnéla választéka 0. A garnélákat leginkább egymás között szerzik be az akvaristák. Mivel a Red Cherry egy viszonylag egyszerűen tartható és szaporítható,olcsó garnéla egyértelmű,hogy a legelterjedtebb is.
A RedCherry tartásához egy közepes méretű (30-60L) akvárium elegendő. Persze az akvárium mérete igazából a garnélák számától nagyban függ. Kezdésnek 10-20 példányt érdemes vásárolni. Így biztosak lehetünk abban,hogy lesz hím és nöstény garnélánk is.


egy kis csapat

  Az akvárium talajának kiválasztásánál vegyük figyelembe azt a tényt,hogy kis garnéláink elég ügyessen váltogatják a színüket. Ha valami nem megfelelő számukra akkor a szép élénkpiros garnélák bestresszelnek és kifakul a színük. A világos színű talajnál is várható ez a színváltás.Ezért én a sötétebb tónusú aljzatot ajánlom. Vannak már speciálissan garnéla tartásra kifejlesztett talajok. Nem olcsó dolog de a legjobb amit kis kedvenceinknek adhatunk. Dekorációnak gyökereket,köveket tehetünk. A növényválasztásnál figyeljünk arra,hogy garnéláinknak nem igazán megfelelő egy "szikrázó" akvárium. Jobban szeretik a félhomályt. A színeik is sokkal intenzívebbek ha nincsenek agyonvilágítva. Ezért olyan növényt válasszunk aminek a fényigénye kicsi. Én különféle mohákat és Microsoriumokat használok. Általában a gyökerekre,faágakra rákötözöm,így dekorálom a garnélák lakhelyét.



Vesicularia montagnei



Microsorum pteropus Philippine


Ha előkészítettük az akváriumunkat nem marad más hátra mint a víz! A Red Cherry nem igazán érzékeny a víz keménységére és a kémhatására sem pedig a hőmérsékletére. Viszont a tisztaságára mindenképpen figyeljünk! A hőmérsékletet teszteltem egy kerti hordóban. A nyári melegben a hordó alján 34C meleg volt. 30db önkéntes vállalkozott a kisérletre. Néhány hét múlva megjelentek a hordóban az apró garnélák. Ebből azt szűrtem le,hogy ha véletlenül nyáron 30C fölé megy a hőmérséklet akváriumunkban nem kell pánikba esni. A Red Cherry-t nem viseli meg. A teszt másik fele ősszel folytatódott. A hordó vize 6C-ra hűlt le. Ekkor kiürítettem a hordót és több mint 100db garnélát halásztam ki belőle! Szóval ezt a garnélát ajánlom minden kezdő és haladó akvaristának ha egy kis színt akar a halazás mellé vinni.
Az etetés sem okozhat problémát. Ez a garnéla szinte mindent megeszik! Bármelyik haleledellel tartható de van külön garnéláknak kifejlesztett eledel is. Van olcsóbb és drágább kategória,mint minden másban a világon. De ha a drága eleséget leosztjuk arra az időre amennyi idő alatt ezek az apróságok megeszik rájövünk,hogy mégsem olyan drága. Havi szinten egy 20fős csapat a legdrágább eleségből sem eszik meg egy-két száz forintnyit! Arra viszont figyeljünk ugyanúgy mint a halaknál,hogy csak annyit adjunk enni amit rövid időn belül megesznek. A túletetés sokkal károssabb dolog mint a koplaltatás. A felhalmozódott maradék miatt megnő az akvárium nitrit/nitrát szintje ami halálos lehet a kis páncélosoknak! Kiegészítésként adható nekik még spenót,gyermekláncfű,tök,uborka,káposzta és különféle fagyasztott haleledelek.
Ha minden a helyén,garnélák a vízben akkor nincs más dolgunk mint hátradőlni és csodállni ezeket a szép kis apróságokat.


                             
                                                         Red Cherry


                             
                                                              a jelen
 

Következő post hamarossan!!!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése