2010. február 15., hétfő

Zöld-ség az akváriumban.

Végre van egy kis szabad időm! Ahogy igértem ez a post a Caridina babaulti "GREEN" garnélákról fog szólni.
Még a tavalyi évben voltam egy ausztriai akvarisztikai kiállításon két fanatikus garnélás-akvakertész ismerősömmel. A kiállítás elmegy kategóriás volt viszont találtunk egy-két szebb garnélát. Köztük voltak ezek a szép zöld kis jószágok is. Megtetszettek és rögtön döntöttem,nekem ilyen kell! Haza is hoztam belőle néhány darabot. Nagy szerencsémre útközben valami csoda folytán 5db garnélával több lett a dobozban :) . Persze a megoldás egyszerű: valamelyik nőstény elengedte a piciket. Ezek voltak a bónusz garnélák.
Miután haza érkeztem betettem az előkészített akváriumba dobozostól had szokják az új helyet és vizet.
Az akvárium semmi extrát nem tartalmazott mint 25C-os csapvizet (ami nálunk elég kemény) , néhány mohát egy darab mangróve gyökeret és 2cm vastagságban Shirakura Red Bee Sand talajt. Az akvárium egy 35x35x35 cm-es kocka.
Másnap az első dolgom a létszám ellenőrzés volt! Na hát ez a csekély növényzet ellenére sem volt egyszerű feladat. A zöld babaultik igazi bujdosók. Annyira bele tudnak olvadni a zöld növényzetbe,hogy néhányszor elnéz mellettük az ember mire észreveszi őket. De a kitartó figyelés meghozta az eredményt és meg tudtam számolni a garnéláimat. Mindenki élt és virult. Teltek a napok és a garnélák szépen növögettek. Egy-két elhullást leszámítva nagyon jól bírták a kiképzést.
Miután eltelt már fél év gyanús lett a dolog! Sehol egy petés nőstény. Ekkor gondoltam először arra,hogy talán az összes garnélám nőstény! Beszéltem egy igazi garnéla guruval (Szentgyo :) ) akinek volt egy elfogadható magyarázata. Mivel a lányok szebbek,zöldebbek mint a fiúk valószinű,hogy csak lányokat hoztak a kiállításra. Persze ez csak egy gondolat,magyarázat a sok garnélából mind nőstény dologra.
Mivel nem volt szaporulat elcseréltem két szép,vaskos zöld-séget két vékony kis nyeszlettre. És meg is lett az eredmény!
Másnap két nőstényem is bepetésedett. A többi általam tartott garnéla fajnál jóval több petét láttam viszont az is igaz,hogy kisebbek is voltak mint a már megszokott. Halvány zöld majdhogy nem sárga peték sokaságát cipelték az anyák.


babaulti anya


jól látható a sok pete


A szokásos 4 hét elteltével aztán elengedte mind a két anya a kicsiket. Ekkor kicsit bepánikoltam mert hiába figyeltem órákig az akváriumukat,hiába kevertem fel a jávai moha csomót nem láttam egy picit sem.
Aztán kb. egy hét múlva gondoltam megnézem az akváriumukat sötétedés után néhány órával. Felkapcsoltam a világítást és hirtelem megbolydult az egész akvárium. Rengeteg pici,szinte átlátszó garnéla menekült fejvesztve a fény elől. Az akvárium oldal falain legelészték az algát.
Hát ezek a picik még így egy hét után is kisebbek mint a frissen született RedCherry-k.
De a növekedésük sebessége nem mondható lassúnak. Hamar elérik a serdülő kort.
Összefoglalva a dolgot egy szimpatikus,nyugodt garnéláról van szó ami igazából nem egy kényes faj. Sok akvarista gondban van a víz keménységével is. Itt ez nem akadály. A babaulti igényli a kemény vizet. 20-26C és 6-8 ph. Kezdő garnélázóknak nyugodt szívvel ajánlom.





4 megjegyzés:

  1. Köszönjük! Ismét érdekes, tanulságos bejegyzés született! Szépek ezek is...gondolkodóba ejtőek :D.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a zöld babákhoz. :o) Ilyenkor mindig elkap a garnélás akvárium alkotásának láza, de szerencsére, vagy nem, mindig lecsillapodok. :o) Mondom magamban: "Meg tudom állni, hogy nem csinálok halodát (garnéldát) a lakásomból, meg tudom állni..........)

    VálaszTörlés
  3. Köszi fiúk! :) Levi te meg ne fogd vissza magad,az káros az egészségre :D :D !

    VálaszTörlés
  4. Jó kis post. Kedvet kaptam ezekhez a garnélákhoz.. Gratulálok a kicsikhez! :)

    VálaszTörlés