2010. február 28., vasárnap

Caridina cf. cantonensis "Crystal Red"

Eljött az ideje annak,hogy bemutassam az egyik legszebb,leglátványosabb,legszerethetőbb garnélát a CRS-t.
Kb. fél éve szereztem be az első 10-es csapatot. Nagyon szép példányokat sikerült beszerezni.

az alapanyag :)

első generáció

első generáció


első generáció

első generáció


első generáció


gyönyörű hím hinomaru

Szentgyo már régóta hangoztatja,hogy a CRS a kedvenc garnélája. Most már értem,hogy miért mondja ezt! Az eddig tartott garnéláim között nálam is magassan a többi felett áll! Gyönyörű külső,nyugodt de ugyanakkor intenzív viselkedés. Ezek a garnélák teljessen fotogének. Nem ijedőssek sőt egésszen kiváncsiak. Minden tárgyat ami a vízbe ér azonnak megvizsgálnak,ellepnek.
A tartásuk már egy kis tapasztalatot igényel. Nem egy kezdőknek ajánlott garnéla. Bár az alsóbb osztályban lévő egyedek nem annyira érzékenyek mint mondjuk egy "mosura" de nekik is kell a lágy,savas,kristálytiszta és bomlástermék mentes víz.
A nagykönyv szerint 6.5-7.5ph 20-26C lágy víz az ideális számukra. Én RO vízben tartom őket ami 25C-ra van beállítva és a ph 7 alatt van. A ph mérőm nem teszi lehetővé a pontosabb mérést ;) . Ilyen paraméterű vízzel töltöttem fel a 60literes akváriumukat. Talajnak ismét a jól bevállt Shirakura Red Bee Sand-ot használtam. Egy mangrove gyökér,némi karácsony moha és egy kis Microsorium díszíti a helyüket.
Folyamatban van egy kis Pogostemon helferi beszerzése is. Kis lakásfelújítás történt náluk. Ezért kellenek az új "bútorok" is.

az új lakás

Remélem meghálálják sok pici garnélával. Most 5 petés nőstényt számoltam,úgyhogy bármi elképzelhető. Szerencsére ez a garnéla sem válogatós kaja szempontjából. Én Shirakura,Mosura tápokat használok. Kiegészítésként káposzta és spenót forrázva valamint tölgyfa szárított levele. Mint az akvarisztikában mindenhol itt is aranyszabály : csak annyit etessünk amit állataink néhány óra alatt elfogyasztanak!
Ha erre minden alkalommal odafigyelünk nagy eséllyel nem lesz semmi baj. A kevesebb kaja nincs káros hatással rájuk viszont a túletetésből származó bomlástermékek,mérgező anyagok igen.
A heti 50%-os vízcserét ők is igénylik. Napi szinten legalább fél óra törődést megérdemelnek ők is.










Akinek van már egy kis tapasztalata a garnéla tartásban és tudja biztosítani a megfelelő életkörülnényeket annak ajánlom ezt a gyönyörű kis gerincteleneket. A többieknek pedig hajrá,húzzatok bele és minél több tapasztalatot,információt begyüjteni,hogy ti is élvezhessétek ezt az apró csodát az otthonotokban! 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kis garnik W :) gratu. Már alig várom, hogy nálam is legyen egy ilyen szebb csapat.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ide is írok, szép az aki tetszik! Sok sikert a garnikhoz!

    VálaszTörlés
  3. Szia War,

    Hát igen, a minőségi anyag megvan, amiből ugye jól lehet dolgozni. Nem akarok hosszú beszédbe belefolyni, de lennék nálad CRS. :o)
    Súgok valamit: Ezek a tápok amiket említettél, azzal a nagy előnnyel is rendelkeznek, hogy nem bontják a vizet, azaz nincs gáz ha egy kicsit megbillen a kezed. ;o) Hajrá CRS!

    VálaszTörlés